"Legyen a zene mindenkié!"

A Kodály Pont pont az a hely, ahol néhány percig bárki zenélhet, bármilyen műfajban, függetlenül attól, hogy magabiztos profi vagy lelkes amatőr. S aki nem tudja a zene univerzális nyelvén kifejezni a gondolatait az elmondhatja élőszóban is a zenével kapcsolatos élményeit-emlékeit-benyomásait. A Kodály Pont 2023. július 10-16. között minden nap 19 órától rövidebb-hosszabb performanszokkal várja a Deák Ferenc téren a Hírös Agóra előtt a vállalkozó kedvű zenerajongókat, akik szeretnék megmutatni tudásukat az érdeklődőknek vagy megosztani gondolataikat az arra járókkal. 

Kodály Pont. Pont neked.

Pont neked programnaptár:

Július 10.
Hétfő
___________________

Kecskeméti
Szimfonikus Zenekar
fúvósötöse

 

Július 11.
Kedd
___________________

Kecskeméti
Szimfonikus Zenekar
ütőegyüttese

Július 12. 
Szerda
___________________

Molnár Pál
(szaxofon)
és
Nemes Dóra
(zongora)

Július 13.
Csütörtök
___________________

Kecskeméti Szimfonikus Zenekar
vonós duója

 

Július 14. 
Péntek
___________________

Kecskeméti
Szimfonikus Zenekar
rézfúvós
együttese

Július 15. 
Szombat
___________________

Pulius Emese és
növendékei 
(fuvola)

Júlus 16. 
Vasárnap
___________________

Héjja Bella
(tárogató, ének)
és
Vadas László
(citera, tangóharmo-nika)

Kodály pont a 2022-es fesztiválon:

Hétfő, 07.19.
Kodály Ponton a Kecskemét Táncegyüttes

 

A 2021-es Kodály Művészeti Fesztivál ideje alatt nyitott színpaddal várja a Kodály Pont a tehetségüket és művészetüket megmutatni kívánó egyéneket és csoportokat, kortól és műfajtól függetlenül – legyen szó énekről, zenéről, táncról, szavalásról, színjátszásról.

A Kodály Pont mindenkié, ahol néhány percig bárki, bármilyen műfajban szerepelhet Kecskemét Főteréhez közel, a Deák téren.

A Kodály Művészeti Fesztivál első napján néptáncosok avatták fel a Kodály Pont pódiumát. A Kecskemét Táncegyüttes tagjai körbetáncolták a teret, az arra járók pedig velük együtt sajátíthatták el a lépéseket. A közös tánchoz még a legkisebbek is csatlakoztak. Természetesen a zene is adott volt; megelevenedtek a népi dallamok és ritmusok, melyek sosem veszítik el aktualitásukat.

Fotók: Banczik Róbert

Kedd, 07.20.
Szaxofon és billentyű – élő jazz a Deák téren

                          

Új fellépőkkel találkozhattunk kedden este a Deák téri Kodály Pontnál. 

A Pontot ma a zene uralta – Papp Márton, szaxofon és Papp Mátyás, billenytű duóját hallgathattuk. A két fiatal művész már gyermekkoruk óta aktívan foglalkozik a zenével. A jazz műfaja őket is magával ragadta, a közönségnek jazz örökzöldekkel készültek. 

Igazi könnyed, kedd délutánhoz illő hangulatot teremtett a formáció!

“Legyen a zene mindenkié!” – Kodály Zoltán örök érvényű mondata ölt testet a Ponton történő rögtönzött koncertekben.

Szerda, 07.21.
Földi Jácint és Kovács Levente duója

 

Szerda este ismét örömzene volt a Kodály Ponton, a Hírös Agóra előtti Deák téren. Földi Jácint és Kovács Levente kettőse mindössze két hangszerrel varázsolt tökéletes nyáresti hangulatot a kisszínpadunkra. A művészek műsora improvizációs elemeket és jól ismert dallamokat is tartogattak.

Sétálj egyet a jó levegőn, foglalj helyet a székeken, dőlj hátra és élvezd minden délután a kellemes szabadtéri kiskoncerteket.
Ha kedved tartja, lépj fel Te is. A Kodály Pont pont ezért jött létre.

Fotók: Banczik Róbert

Csütörtök, 07.22.
Tárogatón játszott Takács Emese

 

Ahogyan minden nap, csütörtök délután is megcsillogtatta egy-egy művész tehetségét és tudását a Kodály Ponton. Ezúttal Takács Emesét láthattuk és hallhattuk tárogatón játszani.

A tárogató hangszer hungarikum, a magyar történelem kísérője a honfoglalástól napjainkig. Éles hangját jelzésnek és parancsközvetítés eszközének is használták viadalok idején, máskor pedig az énekek, táncok elengedhetetlen kísérője volt. A hangszer mai formáját a 19. század végén nyerte el; teste hosszabb lett, klarinétszerű fúvókát kapott és több billentyűvel szerelték fel.

A koncerten egy szatmári összeállítást, székelyföldi táncdallamokat, vasvári verbunkot, gömöri hallgatókat és egy Nagysárréti csokrot hallhattunk.

Fotók: Banczik Róbert

Péntek, 07.23.
Hollókői Huba és Korb Vanessza hegedűduettje

 

Ismét itt vagyunk a Kodály Pontpon, ahol ma este Korb Vanessza és Hollókői Huba hegedűjátékát hallhatta a közönség. Hollókői Huba, aki a Kodály Művészeti Fesztivál nyitókoncertjén vezényelte a Kecskeméti Szimfonikusokat, hegedűművészként is tevékeny, a Kodály Pont kiskoncertjeinek hangulata arra ösztönözte, hogy hegedűvel is fellépjen. Korb Vanessza a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett hegedűművészként, aktívan részt vesz a zenei életben.

Bartók hegedűre írt duói közül válogatott a páros.

Szombat, 07.24.
Trombita-, és harsonaszó zengte be a teret a Kodály Ponton

 

A fesztivál hétvégéjének napján, újból a fúvós hangszereké volt a főszerep: Földi Jácint trombitahangja, és Hámori Áron harsonajátéka zengte be a Hírös Agóra előtti Deák Ferenc teret. 

A művészek külön, majd együtt is játszottak. Hámori Áron egy 20. századi darabbal készült, Kistétényi Melinda harsonára írt szólószonátáját fújta el, Földi Jácinttal közösen alkotott duóban pedig Schuberttől, eredetileg kürtre írt duetteket játszottak, harsonán és trombitán.

A harsona mély, telt hangja remekül kiegészítette a trombita élesebb, magasabb dallamait, és a koncerten résztvevőknek különös élményben lehetett részük – a hangszerek csodásan bezengték a teret a Kodály Pont körül.

Karikatúra, mint műfaj – Habi rajzol

 

Aki ma a Kodály Ponthoz látogatott, nem csak egy csodás koncertet hallgathatott végig, hanem modellt is ülhetett Habinak, aki minden jelentkezőről találó portrékat készített. A “karikaturista” munkái közül megtekinthettek párat az alábbi galériában.
Habi a Fesztivál ideje alatt a Kodály Pontnál hétfőn és szerdán, 17:00-19:00-ig, az Agóra bejárata előtt a babzsákoknál várja modelljeit!

Vasárnap, 07.25.
Galántai és gödöllői táncok a Kecskemét Táncegyüttessel

 

Vasárnap a Kodály Ponton ismét népzene szólt, és egymásba kapaszkodó, körtáncot lejtő csapatra bukkanhattak az arra járók.

Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője nyitotta az aznapi estét a Deák téren. Kodály Zoltán múltjáról és munkásságáról esett szó pár mondatban: Kodály felvidékre elég korán elkerült, ezen belül Galántán és Nagyszombaton töltötte gyermeki éveit. A nagyszombati gimnáziumban, a fiatal zeneszerző által 16 évesen komponált darabot adta elő az iskolai zenekar. Viszont Kodály a magyar népdalokban kereste és találta meg művészetének központi elemét

“Nincs más zenénk, ami a magyar lélekbe mélyebben világít bele, ércnél maradandóbb formában, mint a magyar népdal.” – Lukács László Kodálytól idézte mondatát.

Kodály Zoltán – Háry János daljátékában megjelenik egy gömöri népdal. A Táncegyüttes képviselői felvidékről, gömöri táncokkal készültek, ismét bevonva a közönséget a közös táncba.

Fotók: Banczik Róbert

Hétfő, 07.26.

Nemzetközi kulturális mix a Kodály Ponton!

 

Ma este az Európai Szolidaritási Testület önkéntesei készültek több produkcióval is.

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ önkéntes programján keresztül a kecskeméti fiataloknak – amellett, hogy külföldre mehetnek a program jóvoltából – lehetőségük van a Kecskemétre érkező külföldi önkéntesekkel is találkozniuk, így országokon és kultúrákon átívelő barátságok születhetnek. Az Erasmusosok és önkéntesek tagjainak műsora.

A jelenleg Kecskeméten tartózkodó itthoni, és távolról érkező önkéntes fiatalok bandájából páran, a legkülönfélébb előadásokkal készültek a közönségnek hétfő este a Kodály Ponton.
Elsőként Szilvási Tibor koncertjét hallhattuk, a klasszikus „egyszálgitár-ének” felállásban. Másodikként Guillermo-t láthattuk zsonglőrködni, Tamás Gábor pedig ördögbot trükköket adott elő. Utolsóként egy break-tánc bemutatót adott elő Kostas és Nagy Viktor, aki a műsor felvezetésében úgy fogalmazott: „…mi is zsonglőrködni fogunk, csak a testünkkel.” Megtudhattuk továbbá, hogy a break-tánc a 2024-es párizsi Olimpián megjelenik, mint olimpiai sportág, 2018-ban az Ifjúsági Olimpián már szerepelt egy magyar hölgy versenyző a legjobb 16 között. 2026-ban Dakarban fog a break-tánc újra debütálni az Ifjúsági Olimpián. A két táncos egy táncpárbajt vívott – a 70-es években az utcai bandák alakították ki ezeket a “break-battle”-öket, hogy táncban mérjék össze az erejüket és ne az agresszióban. 

Az egész csapatnak izgalmas és szórakoztató műsort köszönhetett a Kodály Pont közönsége.

Kedd, 07.27.

Visszatértek a hangszerek a Kodály Pontra

 

Visszatértek a hangszerek kedd délután a Kodály Pontra.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Harmónia Fuvola Kvartett tagjai varázsolták el a közönséget. A koncert során több műfajt érintettek a zenészek a legkülönfélébb hangszereken.

Elsőként Puliusz Emese és Polyák Zsóka fuvola duó egészült ki Sipos Gergő Gábor gordonkaművész játékával. A trió tagjai már korábban is adtak szabadtéri koncertet a Kodály Művészeti Fesztivál történetében. A triót követte Palotás Gábor, aki szólóban vibrafonon bűvölte el a közönséget. A koncertet zárta Földiné Mészáros Orsolya klarinétjátéka, zongorán Madarász Éva kísérte.

A Kodály Pont a zenei életben aktív művészeket is vonzza – a fellépés élménye, a hétköznapi, szabadtéri koncerthelyszín teret ad az örömzenének, amit az arra járók is átélhetnek.

Fotók: Banczik Róbert

Szerda, 07.28.

Újra néptánc a Kodály Ponton!

 

A Kecskemét Táncegyüttes tagjai megragadták a lehetőséget, hogy a néptánc és népzene szeretetét, magával ragadó hangulatát újra kivigyék a köztérre. A Deák tér ismét átalakulhatott egy közösségi térré, ahol a Kodály Pont centruma fogja össze az egybegyűlteket.

A táncoló közönségben egyaránt szerepeltek kicsik és nagyok, akik a Kecskemét Táncegyüttes tagjainak vezetésével sajátíthatták el a tánclépéseket, és állhattak be a közös körtáncba.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vonósnégyese is fellépett az est folyamán.

Újabb maradandó és felemelő nyáresti hangulat teremtődött a Kodály Pontnál.

Fotók: Banczik Róbert

Csütörtök, 07.29.

Zene, tánc, líra – Pont mindenkinek!

 

Szinte már hagyománynak érződnek a Kodály Ponton zajló koncertek, táncmulatságok és a különböző fellépések.

A megszokottnál korábban indultak ma a programok a színpad körül. Elsőként a “Senior örömtánc Ildikóval” csoport tagjai mutatták be tánctudásukat a szabad levegőn. Második fellépőnket, Oskolás János  versírót köszönthettük: Kodály Zoltán munkássága és élete ihlette, saját költeményeit szavalta el közönségének. Az élőzene ma sem maradhatott el: a program zárásaként Illichné Kondacs Szilvia hegedűművésznő játszott növendékével, Zajac Borbálával duettet, zongorán kísérte őket Gémes Adrienn.

A Kodály Pont szabad színpad akciója a fesztivál végéig tart; így még egy napig bárki kihasználhatja a lehetőséget, hogy fellépjen rajta.

Péntek, 07.30.

Pontzáró produkciók – a Kodály Pont utolsó fellépői

 

A mai nappal zárul a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál, melynek keretein belül a Kodály Pont szabad színpada működött. Három különböző fellépő koncertjét hallhattuk péntek este – méltó búcsúztatásaként a Pontnak.

Törő Ábris csellista játéka nyitotta a hangversenyt. Elárulta nekünk, hogy már 11 éve csellózik, és az az álma, hogy felvételt nyerjen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

Második fellépőnk a Zegernye Zenekar, akik a Kecskemét környéki népi nóták mellett hoztak egy kis “hideg erdélyi muzsikát a forró nyári napokba”. A zenekar népdalfeldolgozásokat adott elő énekkel, hegedűvel, tárogatóval és harmonikával. 

Az este záróakkordja Korb Tamás zenés produkciója volt, aki gitárjával experimentális zene világába kalauzolta el a közönséget.