Teljes program

18.00
HA Kulturális Központ

Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze legújabb képeit bemutató kiállítás
“Ha létezik a festészetben isteni rend, azaz egyensúlyteremtő, a diszharmóniákat is magába foglaló
egymásra épülő egyetemes harmónia (és miért ne létezne?!), akkor Aknay János esetében is ezt tapasztaljuk.”
Novotny Tihamér
Megnyitja: Novotny Tihamér – művészettörténész
Közreműködik: Edőcs Fanni (csemballó), Mészáros János (brácsa), Csík János (hegedű)

Aknay János – Nyíregyháza, 1949
Festő, grafikus. Képző- és iparművészeti gimnáziumot végzett. Mestere: Sebestyén Ferenc. Felsőfokú művészeti diplomát nem szerzett. 1971-ben
több autodidakta, alternatív művésszel egyidőben Szentendrén telepedett le. 1976-ban elnyerte a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának ösztöndíját.
1989-ben Neufeld Anna-emlékdíjjal tüntették ki. 1996-ban megkapta a szentendrei Pro Urbe emlékérmet és a Pest megye Művészetéért díjat. 1998-ban a szegedi Táblaképfestészeti Biennálé díjazottja. 1972-ben alapító tagja volt a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak. 1980-tól a Szentendrei Grafikai Műhely tagja. 1985-1993 között a zebegényi Szőnyi-szabadiskola tanára. 1994-ben a Patak csoport és a Mythen Alkotócsoport tagja lett. 1971-től kiállító művész. Résztvevője szinte minden szentendrei csoportos
kiállításnak. Műveit csoportos kiállításon bemutatták 1978-ban és 1983-ban a Magyar Nemzeti Galériában, 1984-ben a Műcsarnokban és Párizsban, 1987-ben Zürichben, 1988-ban az Ernst Múzeumben, 1997-ben ugyancsak a Műcsarnokban. Alkotásai megtalálhatók a dunaszerdahelyi és a salzburgi kortárs gyűjteményekben, a szentendrei Ferenczy Múzeumban.
Forrás: Kieselbach Galéria honlapja
 
18.30
Deák tér
Kodály Pont: Molnár Pál – tárogató, Kovács Levente – zongora
 
19.00
HA Kulturális Központ
Kodály Terem avatás
Kodály Zoltán kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből
Közreműködik: a Nemzeti Ifjúsági Kórus
Vezényel: Erdei Péter
 
20.00
HA Kulturális Központ
Kecskeméti Szimfonikus Zenekar nyitókoncertje
Klarinéton közreműködik és a hangversenyt vezényli: Andreas Ottensamer
Műsor
W.A. Mozart: 39. Esz-dúr Szimfónia K.543
F. Mendelssohn: Dalok szöveg nélkül
Kodály Zoltán: Galántai táncok
Belépődíj: 4.500 Ft
18.30
Deák tér
Kodály Pont: Palotás Gábor ütőművész
 
20.00
Evangélikus templom
W. A. Mozart: Bastien és Bastienne – daljáték

Szereplők:
Bastienne, fiatal pásztorlány – Ducza Nóra (szoprán)
Bastien, fiatal pásztorfiú – Biri Gergely (tenor)
Colas, falusi varázsló – Najbauer Lóránt (basszus)

Közreműködnek a Savaria Barokk Zenekar tagjai
Művészeti vezető: Németh Pál
A Budapesti Kamaraopera produkciója.

 

Mozart 1768-ban írta kis daljátékát Rousseau: Devine du Village (Falusi jövendőmondó) c. műve nyomán. A 12 éves csodagyerek-zeneszerző nagy biztonsággal költi újra korának zenei nyelvezetét: franciás rokokó muzsika, bécsi dal és népies zene bámulatos könnyedséggel formálódik tolla alatt német daljátékká, Singspiel-lé.
Az opera cselekménye: Bastienne azt hiszi, hogy kedvese, Bastien hűtlen lett hozzá, és bánatával a varázsló hírében álló bölcs és jólelkű Colas mesterhez fordul tanácsért. Nem is hiába, megtudja, hogy mit kell tennie: legyen kissé kacér, tegyen úgy, mintha mást szeretne, keltse fel Bastien féltékenységét. A terv persze sikerül, amiben némi ártatlan varázslat is segít, és a szerelmesek újból boldogan ölelik át egymást.
A daljátékot az egy időre világszerte híressé vált Dr. Mesmer, a magnetizáló gyógymód mestere rendelte meg Mozartnál, a bemutatóra saját kerti színházában került sor.
 
Belépődíj: 3.500 Ft
18.30
Deák tér
Kodály Pont: Bohém trió

21.00
Romkert
Acappella a világ körül
Jazzation acappella zenekar

A Jazzation Magyarország első számú jazz acappella együttese: négy nemzetközi verseny nagydíját tudhatják magukénak és számos különleges együttműködést: Bobby McFerrinnel, a Real Grouppal, a King’s Singresszel, külföldi és hazai, vokális és hangszeres formációkkal. A modern acappella szerelmeseit és a műfajjal csak most ismerkedőket is szeretettel várja az együttes, mely “Acappella a világ körül” című műsorában különleges válogatást kínál repertoárja legjavából: komplex harmóniáik, virtuóz improvizációik, a világ minden tájáról gyűjtött zenei élményeik hozzák testközelbe a gondolati mélységet és lélekemelő magasságot, melyet közösen járnak be hallgatóságukkal ezen a nyáresti koncerten.
18.30
Deák tér
Kodály Pont: Móricz Zsuzsanna (klarinét) és vendégei
 
19.00
Református templom
„Mennyei hangok”
Miklósa Erika – koloratúrszoprán és Somogyi-Tóth Dániel – orgona közös estje
Közreműködik: Tóth László – trombita

Műsor:
G.F. Händel: Let the bright Seraphim
A. Vivaldi: a-moll concerto BWV593
G.F. Händel: Eternal source
H. Purcell/Lehotka Gábor: Szvit orgonára
G.F. Händel: Messiás – Rejoice
G.F. Händel: D-dúr szvit
G. Fauré: Requiem – Pie Jésu
L. Boëlmann: Suite Gothique
C. Orff: Carmina Burana – In trutina

A Filharmónia Magyarország Nonprofit KFT-vel közös Orgonapont koncert

Belépődíj: 4.500 Ft
18.30
Deák tér
Kodály Pont: Pallagi Gábor (trombita) és vendégei
 
20.00
Kodály Intézet díszterme (Ókollégium)
Az ismeretlen klarinét
Előadja: Rozmán Lajos- klarinét és Dargay Marcell -zongora 

Műsor:
A. Vivaldi: C-dúr concerto RV 446
Bartók Béla: Sonatina ; Három csíkmegyei népdal
G. F. Händel: Partenope – Furibondo spira il vento
W. Lutoslawski: Táncprelűdök
 
Sáry László: Nagymama tánca
Kodály Zoltán: Epigrammák – válogatás
J. S. Bach: h-moll szonáta BWV 1030
 
A műsor Rozmán Lajos klarinétművész, a Metrum Ensemble művészeti vezetője és Dargay Marcell zeneszerző, zongoraművész eddigi sokéves közös munkájának egy egészen új arcát mutatja be. Egyfajta premierről van szó, hiszen az eddigi alkalmakor Dargay eddig elsősorban zeneszerzőként szerepelt, illetve a Metrum Ensemble vendégeként saját műveit játszotta vagy instruálta az együttessel. 
Ezúttal mint zongoraművész lesz Rozmán Lajos partnere, akinek a tevékenysége a klarinétjáték új lehetőségeinek felfedezésére irányul. Ebben lesz a zeneszerző zongorista ideális partner, aki maga is a zeneművek megszólalásának új irányait kutatja, illetve ezek kitágításának az igényét hozza a közös munkába. 
Ebben a műsorban a szólóhangszerként csak Rozmán által használt C klarinét, mint a barokk szonáta, vokális és concerto repertoár szólistájaként szerepel. J.S. Bach, G.F. Händel, A. Vivaldi műveinek megszólaltatása ezen a különleges angyali hangú szoprán hangszeren igazi telitalálat. A barokk mesterekhez a műsorban a 20. századi Közép-Európa hangjai társulnak. Az éneklés megidézéséhez és a táncos népi zenevilághoz kapcsolódó válogatásban a régió 20. századi klasszikusai: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Sáry László és a lengyel géniusz, W. Lutoslawski művei csendülnek fel.  

Belépődíj: 3.500 Ft
18.30
Deák tér
Kodály Pont: Héjja Bella, Vadas László népzenészek és tanítványaik
 
20.00
Nagytemplom
Pannon dalok – Rost Andrea operaénekesnő születésnapi koncertje
Közreműködik: Lukács Miklós (cimbalom) és a Budapest Klezmer Band

Hogy fér össze a magyar népzene, a cigány dallamok és a klezmer? Rost Andrea koncertjén kiderül, hiszen a világhírű operaénekesnő, a térségünkre oly jellemző, ismert és kevésbé ismert, olykor archaikus dalokat Lukacs Miklós cimbalomművész és a Budapest Klezmer Band segítségével, egészen egyedi hangzással és feldolgozásban mutatja meg Kecskeméten, Pannon dalok című koncertjén. Természetesen az összeállításból sok meglepetés mellet Erkel és Kodály művek feldolgozása sem hiányozhat, és művésznő különleges muzsikus vendégei is megcsillantják virtuózitásukat.
Az esemény a Kossuth-díjas operaénekesnő születésnapi évadjának első állomása.

Belépődíj: 4.500 Ft
18.30
Deák tér
Kodály Pont: a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vonósnégyese
 
20.00
Barátok temploma
Játszom a trombitán
Közreműködik:
Dóbisz Áron-orgonaművész
Földi Jácint-trombitaművész
Mondok Yvette-szoprán
Samodai Bence János-trombitaművész
 
Műsor:
A.Guilmant: Sonata No.1 d-moll op 42.: Introduction et Allegro
Magda Dávid: Fanfare:Hommage á la Kodály;
G. F. Telemann: Sonata de Concert D-dùr
A. Vivaldi: Filiae maestae jerusalem: Il Sileant Zephyri
A. Vivaldi: C-dúr Concerto két trombitára
G. F. Händel: Eternal source Aria
B. Marcello; Adagio
Kodály Zoltán: Epigrammák: Részletek
G. Fauré: Pie Jesu
A. Guilmant: Finálé
A. L. Webber: Pie Jesu
G. F. Händel – M. André: Glória

Dóbisz Áron és Samodai Bence János, immár két éve népszerűsítik a klasszikus zenei értékeket országszerte és külföldön egyaránt,templomi orgona-trombita hangversenyeken. Külföldi fellépéseiket jellemzően a nemzetközi magyar diaszpóra jelentősebb helyszínein rendezik, így leginkább a kárpát-medence történelmi magyar templomaiban koncerteznek, de emellett sikerült a torontoi magyar közösség számára a Szent Erzsébet templomban is fellépni. Új helyszínként az észak-olaszországi Legnanoba és Velence-Mestrébe is meghívást kaptak egyedüli külföldi előadókként egy rangos orgona fesztiválra. Programukban kiemelten figyelnek arra, hogy a határon túli honfitársaink a hagyományainknak megfelelő kulturális élményt kapjanak, ezért csatlakozva a 2021-es Liszt évhez, Liszt Ferenc művei adják majd a gerincét a produkciójuknak, valamit a fiatal felvidéki zeneszerző: Nagy István, kifejezetten számukra komponált darabját is műsorra tűzik. Mindketten ragos nemzetközi zenei versenyeken értek el szép eredményeket.
Reményeik szerint a sikeres hangversenyek segítenek bekerülni a duónak a nemzetközi hangversenyélet körforgásába.

Mondok Yvette szopránénekesnő 2007-ben szerezte meg énekművész diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karán. Repertoárján ott találhatjuk az Éj Királynőjét, a Varázsfuvolából, a Szöktetés a szerájból Konstanzáját vagy épp Donizetti Lammermoori Luciáját. Olyan tenorok oldalán láthatta viszont a közönség, mint a Kossuth-díjas Kiss B. Atilla és Molnár András.

Földi Jácint trombitaművész 1981. május 9-én Kiskunfélegyházán született. Zenei tanulmányait nyolcéves korában szülővárosában kezdte meg, majd Budapesten, az Egressy Béni Református Művészeti Középiskolában, azután a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében folytatta, ahol 2013-ban trombitaművész diplomát szerzett. Jelenleg a tanítás és a zenekari munka mellett a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti titkára.

Belépődíj: 3.500 Ft
17.30
HA Ifjúsági Otthon udvara
BOGNÁR SZILVIA: TITOKTOK
Interaktív gyerekkoncert

Bognár Szilvia a magyarországi nép- és világzene egyik legkeresettebb énekes előadója, számtalan produkció szólistája. Olyan neves előadók oldalán is hallhattuk már, mint Sebestyén Márta, Rost Andrea, vagy épp Sebő Ferenc, Lovasi András, Berecz András. Saját formációival ez idáig hat önálló albumot készített a reneszánsz énekektől kezdve a gyerekdalokon keresztül egészen a progresszív világzenéig.
Titoktok című gyerekműsorában Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetnek bennünket egy titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. Ahogy épp a kedvünk tartja, ahogy épp a forgandó szerencse hozza. Hisz a dalok nem máshonnan, mint a titkokat rejtő égszínkék kendőből kerülnek elő.

Belépődíj: felnőtt 3.000 Ft, gyermek 500 Ft
18.30
Deák tér
Kodály Pont: Kecskemét Táncegyüttes

20.00
Piarista templom
Nemzeti Ifjúsági Kórus
Vezényel: Erdei Péter és Nemes László Norbert

Műsor
Bárdos Lajos: Cantemus
Orbán György: Levél az otthoniaktól (Szilágyi Domokos)
Tallér Zsófia: Odi et Amo (Catullus)
Szabó Barna: Virág és pillangó – BEMUTATÓ (Vörösmarty Mihály)
Bella Máté: Örök zene (Juhász Gyula)
Orbán György: Szabad-é? (Bornemissza Péter)
Megyeri Krisztina: Magnificat
Csemiczky Miklós: Ad Mariam – BEMUTATÓ
Kodály Zoltán: Jézus és a kufárok
Mendelssohn: Denn er hat seinen Engel befohlen

A 2018-ban alakult Nemzeti Ifjúsági Kórus célja a magyar kórusművészet értékeinek magas színvonalú bemutatása, a kodályi zenepedagógia közösségépítő erejének példázása. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének szakmai hátterével, Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyok irányításával működő együttesbe a Kárpát-medence minden részéből érkeznek énekesek, akik nyaranta egy kéthetes programon találkoznak. A mindössze hatnapos közös felkészülés után a kórus öt hangversenyen mutatja be új műsorát. Az idei turné – amelynek szervezője a Filharmónia – utolsó állomása Kecskemét.

Belépődíj: 3.500 Ft
18.30
Deák tér
Kodály Pont: Mezzo zenekar

21.00
Főtér
Szentivánéji álom – atmoszféra koncert
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Szentivánéji álom – szvit
Carl Maria von Weber: A bűvös vadász – nyitány
Közreműködik:
Kecskeméti Szimfonikus Zenekar
Nagy Nikolett a Kecskemét City Balett táncművésze (Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)
Rendező: Barta Dóra, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész
Vezényel: Hollókői Huba

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

A templomi koncerteken való helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Programjainkon kép- és hangfelvétel készül.