Elmúlt időkből – Bartók&Folk

„Most új tervem van: a magyar népdalok legszebbjeit összegyűjtöm és a lehető legjobb zongorakísérettel mintegy a műdal nívójára emelem. Ez arra volna jó, hogy a külföld ilyen gyűjteményből megismerhesse a magyar népzenét…!” Bartók Béla írta a fentieket Elza húgának a XX. század elején (1904).  Bartók, s társai – a többi gyűjtő – nem hagyták elveszni népzenénket, népdalainkat, megőrizték, elevenné tették azokat számunkra az utókornak.

A Duna Művészegyüttes terve – táncszínházi előadásuk létrehozásának szándéka – pedig ez: egyrészt emlékezni a gyűjtőkre (jelesül most Bartók Bélára), másrészt a megszólaltatni, táncra fordítani a ’gyűjtemény’ egy kis szeletét, Bartók férfi kórusműveit. Ebben segítségükre lesz a nem csak hazánkban, de nemzetközileg is ismert, elismert Szent Efrém férfikar.  A népdal és a néptánc együttműködésére, összhangjára törekednek tehát, látni és megmutatni szeretnék, hogy ezek azonos gyökerekből fakadnak.

Az Elmúlt időkből – Bartók & Folk című előadás egy olyan világot idéz meg, melynek egykor volt jelene, s a mi jelenünk között eleven a kapcsolat, épült híd, lehet járni rajta oda-vissza. Ezt az utat járjuk majd be, hogy bizonyítsuk: a hagyomány az eredetből fakad, mi abban létezünk, nélkülünk nem is lehetne az, ami, vagyis ’eredet’!

A Duna Művészegyüttes előadása

A program társszervezője a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

 

2021. július 25. Vasárnap 20.00

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ

 

Belépődíj:

Felnőttjegy: 1500 Ft

Kodály Filharmónia bérlők: 1000 Ft

Diákjegy: 500 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

Támogatók: