KODÁLY SPICY JAZZ

A Kodály Spicy Jazz zenekar Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére 2017-ben indította útjára zenei projektjét azzal a céllal, hogy az iskolai énekórákról és kóruspróbákról jól ismert magyar népdalok friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a közönséghez, elsősorban a fiatalokhoz.

A Kodály Spicy Jazz bemutatkozó videoklipjében az Esti dal átdolgozását adta elő a zenekar. Ez a Kodály-életmű egyik legismertebb darabja, hiszen aki valaha énekelt kórusban vagy zenetagozatos iskolába járt, nem kerülhette el ezt a csodálatos, szívbemarkoló népdalt. A videó Youtube nézettsége mára már közel 16.000-nél jár. A megalakulás óta eltelt időszakban a zenekar számos koncertet adott itthon és külföldön.

A magyarországi fesztiválok mellett (Campus, Kaposfeszt, Debrecen Bor és Jazznapok, Újbudai Jazzfesztivál, Zempléni Fesztivál) a zenekar fellépett Linzben, Stuttgartban, Marokkóban és Rómában, turnéztak Erdélyben, a Kanári-szigeteken, Grúziában, és az ő fellépésükkel indult a Strasbourg-i Európai Parlamentben a magyar V4-elnökség időszaka is.

A zenekar legnagyobb büszkesége, hogy a Kodály Spicy Jazz meghívást kapott 2018-ban a rangos Baku-i Nemzetközi Jazzfesztiválra, 2021-ben pedig a Tallinn Music Week-en és a ciprusi AglanJazz Fesztiválon játszottak.

A Reloaded című első nagylemezen végül tíz népdal, köztük az A csitári hegyek alatt, A karácsonyi pásztortánc és az A jó lovas katonának feldolgozása szerepel. Utóbbi dallal a zenekar elnyerte a Jazzy Dalverseny 2018 3. helyezését. Az Euronews magyar csatorna a Zene Ünnepe tiszteletére 2019. június 21-étől a Kodály Spicy Jazz zenekar felvételeit használja műsorában a hírek közötti összekötő szignálokban.

A Karácsonyi Pásztortánc c. dalhoz kapcsolódó klip a Youtube-on több mint 48.000 megtekintést kapott. A Kodály Spicy Jazz Remake c. második albuma 2021. december 16-án, Kodály Zoltán születésnapján jelent meg nyolc újabb ismert magyar népdal feldolgozásával, köztük három gyermekdallal: a Hová mész Te kis nyulacska, az Egyetem begyetem és a Csipkefa bimbaja.

 

Zenekar:

Görögh Dániel – trombita

Tempfli Erik – billentyűs hangszerek

Vendl Máté – dob

Gyöngyösi Gergely – basszusgitár

2024. július 23. kedd 21.00

Helyszín:  Romkert

A belépés ingyenes!