Kodály Ponttal bővül a Kodály Művészeti Fesztivál

Július 12-én sajtónyilvánosság előtt is bemutatták a Kodály Művészeti Fesztivál idei programját, tradicionális és innovatív elemeit, helyszíneit. A Romkertben tartott rendezvényen, Barta Dóra és Bak Lajos, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatói, Toókosné Börönte Erika programszervező és Földi Jácint, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti titkára köszöntötte a sajtó képviselőit.

Változatos zenei programokkal várja a közönséget július 19. és 30. között Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztivál, amelyen idén olyan művészek lépnek színpadra, mint a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor világhírű operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hámori Máté, Hollókői Huba, Navratil Andrea többek között, a fesztivál vendége lesz a zárókoncerten Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész.

A több évtizedes múltra visszatekintő Kodály Művészeti Fesztivál rendezvényeit szoros együttműködésben rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézettel. Az intézet igazgatója, dr. Nemes László Norbert a fesztivál művészeti tanácsadója évek óta.

Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári Szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, helyi zenei műhelyek és versenygyőztes fiatal művészek bemutatkozása. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé.

Kodály Pont. Pont Neked.

A szlogen mögött a kulturális kapcsolatteremtési lehetőségek egy új formája jelenik meg. A cél egy korszerű közeg megteremtése a meglévő tradíciók tiszteletben tartása mellett.

Online megosztásokra hangolt világunkban most lehetőség nyílik az élő tartalom közvetítésre és a gyors interakciókra az előadó és a közönsége között. Mindezt kötöttségektől mentes, fiatalos formában. A Hírös Agóra előtt a Deák Ferenc téren lesz ez a bizonyos Kodály Pont, ahol a zene nyelvén vagy a zene apropóján teremtünk kötetlen megnyilatkozási lehetőséget a város lakói s a fesztiválra idelátogatók számára. „Legyen a zene mindenkié!”

Most együtt megvalósítjuk fesztiválunk névadójának álmát, ez a Pont lesz az a hely, amely valóban mindenkié, ahol néhány percig bárki zenélhet, műfajtól s amatőr vagy professzionális státuszától függetlenül. S aki nem tudja a zene univerzális nyelvén megfogalmazni-kifejezni gondolatait az elmondhatja élőszóban is a zenével kapcsolatos élményeit-emlékeit-benyomásait.

A Kodály Művészeti Fesztivál programjainak időpontjaival összhangban, 2021. július 18-30-ig működik majd a Kodály Pont a nap minden órájában, ekkor várja mindazokat, akik szeretnék megmutatni tudásukat vagy megosztani gondolataikat. A nagy előzetes érdeklődésre való tekintettel garantált, hogy minden nap 18.30 és 19.30 között vitalitással lesz teli a Deák Ferenc tér középpontja.  Remélhetőleg sokan élnek majd ezzel a félig komoly-félig játékos lehetőséggel kortól, nemtől, műfajtól, hangszertől függetlenül. Mutatkozzanak meg a friss tehetségek!

Gyere, inspirálj mást, emelkedj magasra! Kodály Pont. Pont Neked!

Megújuló arculat egy jól ismert közegben

A kreativitás és az intellektuális tőke, mint az elsődleges teremtő erők kerültek a Hírös Agóra fókuszába.  A június közepétől megindult megújulási folyamatnak köszönhetően már a Kodály Fesztivál is új köntösben jelenik meg. Ezek a jegyek megmutatkoznak a külső és belső kommunikációnkban egyaránt, az online és az offline térben is. Az új helyszínek esetében is igyekszik a fesztivál az aktuális vizuális trendekhez illeszkedni. Bizonyos koncertekhez képi attrakciókat is társít a szervező Hírös Agóra, úgynevezett „atmoszféra” koncertek formájában a Romkert és a Főtér helyszínein. Az új arculat formálódása mellett a kapcsolódó terek fizikai környezete is átalakul a fesztivál idejére, hiszen e közösségi terek funkcióinak jobb kihasználása érdekében új térhasználati elvek és friss designötletek is meg fognak valósulni. Ma már egyre lényegesebb a rendezvények esetében is a helyszínek vizuális üzenete, mint a közösségépítés, valamint a kulturális kommunikáció és gazdaságfejlesztés egyik fontos és korszerű eleme.