Világsztár érkezett Kecskemétre

A trombita Paganinije sétálgat néhány napig Kecskemét utcáin, hiszen a megújuló Kodály Fesztivál egyik kiemelt vendége Sergei Nakariakov, aki kedden hajnalban érkezett a városba. Két napos mesterkurzust és egy záró nagykoncertet is tart a fesztivál keretében – és persze turistaként is elvegyül a város és a fesztivál életében.

 
 

Zseni az ember – szólal meg egy hang a mesterkurzus első napján, melyet Sergei Nakariakov orosz-izraeli virtuóz trombitás hozott el Kecskemétre. A művész gyermekkori sérülés miatt váltott zongoráról trombitára, ami az elmúlt évtizedek eredményeit tekintve fantasztikus döntés volt. Azóta Nakariakov technikája nem ismer határokat: tökéletesítette a körkörös légzés ritka készségét – több levegőt szív be játék közben.

A 44 éves, kiemelkedően tehetséges zenészről már két évtizede is így fogalmazott a Die Welt magazin:

„Egy angyal suhant át a szobán…egyetlen felnőtt sem játszik úgy trombitán, mint Ő. Annyira könnyed és súlytalan, olyan művelt, tiszta és még mindig a leggyorsabb.”

A világhírű trombitaművész Sergei Nakariakov  az 1990-es évek óta a világ legnevesebb hangversenytermeiben lép színpadra, a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is visszatérő vendége, 2017-ben a Virtuózok díszvendégeként járt Magyarországon, 2021-ben pedig, a Kodály Művészeti Fesztiválon a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral ad közös koncertet július 30-án a Nagytemplomban. Landolása után szinte egyből munkához látott: a következő két napon országos mesterkurzusa zajlik a Hírös Agóra színháztermében.

A résztvevők testközelből megismerhetik a művész módszereit és segítségével új irányvonalakra tehetnek szert hangszeres játékukban, egyénenként 45 perc áll rendelkezésükre, hogy dolgozzanak a művésszel. Ez idő alatt lehetőségük nyílik arra, hogy bemutassák az aktuálisan tanult darabjukat, majd közösen kielemezzék és javítsák az esetleges zenei és technikai hibákat.

Támogató: