"Beethoven, ahogy mi szeretjük..."
- Sárik Péter Trió és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vonósainak közös koncertje

Beethoven tavalyi, születésének 250. évfordulója alkalmából született meg a Sárik Péter Trió “Beethoven, ahogy Mi szeretjük…” repertoárja. A Romkertben, Kecskemét Főterén tartott szabadtéri koncert komolyzenei alapokra támaszkodva, más műfajokkal vegyített, eddig ismeretlen köntösben hozta el nekünk Beethowen klasszikus műveit.

 
Kedden este nyolckor kezdődött a Kodály Művészeti Fesztivál újabb atmoszférakoncertje. A megvilágított Romkert belsejében ülő, fellépő művészeket körbeülte és állta a közönség – igazi nyáresti hangulathoz igazodva, a székek mellett a “romokon”, párnával is sokan helyet foglaltak, hogy még közelebbről élvezhessék a Trió és a Szimfonikusok játékát.
 
A Sárik Péter Trió (Fonay Tibor – nagybőgő, Gálfi Attila – dob, Sárik Péter – zongora) a Kecskeméti Szimfonikusok vonósaival kiegészülve ominózus koncertet adott. 
Beethoven klasszikusai, zongoraszonátái zenekari hangszerelésben, különböző műfajok stíluselemeit használva szólaltak meg, mint: jazz, salsa, bossa nova. A játék fő részét képezte az improvizáció – dob-, zongora-, és nagybőgő-szólók váltogatták egymást. A Trióval közreműködtek a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vonósai, és az így alakult zenei fúzió, az átalakított klasszikusokkal  izgalmas koncertélményt nyújtott mind a közönség, mind a fellépők számára.
 
A Trió aktívan bevonta a közönséget – az Örömódát közösen énekelve szállhatott be minden jelenlévő a zenélésbe. Ilyen, és hasonló alkalmak igazolják Kodály örökérvényű mondatát: “Legyen a zene mindenkié!” – Karonülő gyerekektől, tapasztalt szépkorúakon át, a kutyákkal, kerékpárral, nagycsaláddal vagy épp egyedül érkezőké.
 
A humorban, atmoszférában és zenében egyaránt gazdag este ízelítő volt a megújult folyamatokból, melyek a Kodály Művészeti Fesztivál és a Hírös Agóra égisze alatt zajlanak.
 
Fotó: Banczik Róbert