Varázslatos koncerttel nyílt idén a fesztivál

A megújult Kodály Művészeti Fesztivál szabadtéri koncerttel nyitotta meg az idei programsorozatot. 

Hosszú idő óta először kelt életre Kecskemét történelmi Főtere hétfő este. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar szabadtéri nagykoncertje nyitotta meg a 2021-es Kodály Művészeti Fesztivált. Az atmoszférakoncerten Hollókői Huba vezényelt, az est díszvendége Herczku Ágnes népdalénekesnő volt. A hangulat pedig magáért beszélt.

Nyáresti tücsökszót nyomott el a fényárban úszó zenekar nagykoncertje, melyre több százan voltak kíváncsiak. A rendezvény az idei Kodály Fesztivál nyitánya volt, melyet 10 napig folyamatosan művészeti, zenei, kulturális programok követnek majd.

A nagykoncert több szempontból volt különleges: Herczku Ágnes művésznő éneke zengte be az Újkollégium előtti teret, majd néhány percben összefoglalta a zenéhez, Kodály örökségéhez fűződő gondolatait. Hollókői Huba csatlakozott a beszélgetéshez, aki a generációkon átívelő zeneszeretetről beszélt. Mindeközben a nagyzenekar már hangolt, majd elkezdődött a varázslat.

A sötétben a fényjáték és a klasszikus dallamok mintha egy mesébe repítették volna a közönséget, sok hónapnyi bezártság, kultúra nélkülözés, személyes találkozások hiánya után.

A koncerten Dohnányi Ernő: Szimfonikus percek, Bartók Béla: Magyar képek zenekari darabok hangzottak el, és Kodály Zoltán: Concertoja közben lélegzet-visszafojtva adta át magát a közönség a zenének, a személyes találkozás örömének és a fényjátéknak.

Fotó: Banczik Róbert

Támogatónk: